Her er når jeg kom i agderposten

Frank Johannessen fj@tva.no 911 03 385
26. Januar 2010 07:00


Filip Johansen (10) begynte å bake alene som 6-åring, nå tjener han lommepengene sine ved å selge kaker han baker selv på kjøkkenbenken hjemme.

Det startet med at han og en kamerat lagde maten i heimkunnskapstimen litt annerledes enn de andre i klassen, og fikk frem en bedre smak enn dem.
Det førte til løst prat om å starte bakerfirma som voksen, men etter et dytt fra pappa Kai Johansen, startet Filip opp hjemmebakeriet Perfekt mat, sommeren 2009. Hittil har tiåringen fått en fortjeneste på 2500 kroner, som er reinvestert i virksomheten.

Entusiast
– Miks-masteren er min, den fikk jeg av pappa, og så har jeg kjøpt PC og printer for pengene, sier en fornøyd, men opptatt ung baker, mens han rører inn brunt sukker i deigen til det som skal bli sjokolade-cookies.
– Jeg baker omtrent en dag i uka, men jeg kunne gjort det hver dag, sier Filip.
Bakeren har ifølge mamma, Stina Johansen, alltid vært likt praktiske oppgaver, men som bedriftsleder overrasker han stadig dem som kjenner ham best.

Internett
Med bare litt hjelp har Filip laget hjemmeside for bedriften, hvor man via SMS kan bestille kaker for henting eller levering. Oppdateringene står han for selv.
Om du sender mail, kan du også få en episode av Filips TV-kjøkken. – Plutselig en dag oppdaget jeg at han hadde fått til å legge ut bilde av en kake han hadde lagd på siden sin, og med hjelp fra broren har han laget video, sier en imponert mor.

Beinhard forretningsmann
Foreldrene fungerer som bud, hvis kundene bor langt unna, og de kjøper også inn ingrediensene. Men der stopper stort sett familiens innblanding i bakerfirmaet, bortsett fra litt vaskehjelp fra mor da, for Filip vil ha kontroll på det meste.
– Han har ansatt og sparket alle søsknene sine etter tur, smiler Stina. – De var ikke flinke nok. Men de vasker opp for meg mot kaker, svarer Filip.
Men om det er feilvarer får både kamerater og familien smake, helt gratis.

Kokkedrøm
Så langt er hans største bestilling 350 muffins til en kirkekaffe i Sørlandskirken, men ambisjonene er større.
Helten til Filip er den 29-årige verdensmesteren i kokkekunst, Geir Skeie, og der ligger også fremtidsdrømmen til den unge
bakeren.
Jeg skal bli verdens beste kokk, fastslår han. Og i motsetning til mange andre tiåringer, er utdanningsløpet fastlagt.
– Jeg skal gå på kokkeskolen, sier den unge matentusiasten.
 
  
Undersider (1): Sommerstengt
Comments